Hrozící střety vojenských jednotek s davy v ulicích Prahy( pondělí 28.10. 1918, 14:30 - 15:30)

Analyzovat uzel

Místa

Dva prapory 68. pěšího pluku připochodovaly z Malé strany ke Karlovu mostu, který obsadily hlídkou pod velením nadporučíka skládající se z ještě jednoho důstojníka, několika poddůstojníků a desíti vojáků, a pokračovaly na Staroměstské náměstí. Ke Karlovu mostu poté dorazil průvod lidí s vlajícími prapory. Důstojníci a někteří poddůstojníci na mostě za slovního napadání ze strany davu odjistili zbraně, zbytek hlídky však nereaguje. Několik českých důstojníků táhnoucích s průvodem mezitím uklidňuje Čechy a nakonec se celý průvod obrací zpět do Starého města.

Horní část Václavského náměstí obsadili vojáci s kulomety od maďarské asistenční setniny, ale velící major oznámil na velitelství telefonicky, že vyklizení náměstí by se neobešlo bez velkého krveprolití. Nakonec k němu tedy nedošlo.

Kolem třetí hodiny se na Staroměstském náměstí spojilo několik proudů lidí pohybujících se ulicemi a dav se chystal vyslechnout proslov někoho z představitelů Národního výboru. Vtom dorazily dva prapory 68. pěšího pluku, které s nasazenými bajonety začaly náměstí v hustých kordonech vyklízet. Čeští vojáci a organizátoři dav uklidňují a vedou k ústupu, zatímco dr. Soukup z radnice telefonuje Zanantonimu a žádá, aby maďarské jednotky okamžitě z náměstí odvolal. Ten si po chvíli zdráhání, kdy se snaží vysvětlit, že rozkaz vydal sborový velitel, nechá zavolat velitele asistenční jednotky. Major se po chvíli zdráhání dostavil k telefonu, kde Zanantonimu oznámil, že náměstí bylo podle rozkazu vyklizeno, ale lidé jsou namačkáni do přilehlých ulic a on nemá dostatek sil aby postupoval dále. Dostává rozkaz vrátit se zpět do kasáren. Zanantoni Soukupovi slibuje, žestejný rozkaz vydá všem asistenčním jednotkám pohybujícícm se ve městě. Členové Národního výboru zatím uklidňují dav, aby nechal vojáky v klidu odejít.

Tematické okruhy:

Vznik Československé republiky
Autor: RK
Zdroje
  • Čada, Václav: 28. říjen 1918 Skutečnost, sny a iluze. Mladá fronta a Naše vojsko. Praha, 1988