Jednání představitelů Národního výboru s vojenským velitelstvím v Praze( pondělí 28.10. 1918, asi 20:20 - asi 23:00)

Analyzovat uzel

Místa

Velitel pražského sboru Zanantoni si zavolal "někoho" z vedení Národního výboru nebo sokolského vedení. Dostavil se dr. Vilém Pospíšil. Snažil se ho přesvědčit o tom, že Národní výbor už disponuje vlastní ozbrojennou mocí a není proto třeba vysílat do ulic k zachování pořádku Zanantoniho vojáky. Zanantoni nakonec nechal rozhodnutí na veliteli sboru gen. Kestřánkovi.

Ještě než začalo jednání přímo s ním, dorazil dr. Scheiner (s jednatelem Národního výboru Fr. Soukupem) a oznámil přítomným, že byl vytvořen samostatný československý stát a on jako starosta Sokola přebírá velení nad českými vojáky.

Kestřánek nesouhlasí a nakonec, v době, kdy se kolem budovy shromáždilo několik set lidí, kteří se dozvěděli, o čem se v ní jedná, a pokoušeli se vniknout do budovy, rozhoduje, že o této otázce bude jednat přímo s vedením Národní rady. Oba její přítomní představitelé jim zaručují osobní bezpečnost a okolo deváté hodiny je doprovází automobilem do Reprezentačního domu, kde Národní výbor zasedá.

Po dlouhém jednání, kdy se na české straně uvažovalo i o internaci všech přítomných rakouských vojenských činitelů (byl přítomen velitel sboru, velitel posádky, náčelník jeho štábu i zpravodajský důstojník), byla uzavřena dohoda o sedmi bodech.

1) Dojde k okamžitému zamezení jakéhokoliv napadání důstojníků a vojáků ze strany civilistů

2) Zůstane zachováno dosavadní vojenské velení s tím, že místo Místodržitelství zaujme Národní výbor

3) Ochranu muničních a zbrojních továren převezmou Sokolové

4) Použití vojenských asistencí ve městě bude možné jen na požádání Národního výboru v případě, že se pořádek nepodaří udržet jeho vlastními silami

5) Budou zřízeny funkce spojovacích důstojníků mezi Národním výborem a vojenským velitelství

6) Národní výbor se zavazuje zásobovat posádku potravinami a uhlím

7) Začne se připravovat transport těch příslušníků cizích národů v posádce, kteří nepřicházejí v úvahu pro zařazení do československé armády

Dvacet minut po půlnoci oznámil velitel sboru výsledky jednání ministerstvu války ve Vídni.

Tematické okruhy:

Vznik Československé republiky
Autor: RK
Spoluautoři: JV
Zdroje
  • Čada, Václav: 28. říjen 1918 Skutečnost, sny a iluze. Mladá fronta a Naše vojsko. Praha, 1988
  • Rošický Jaroslav: Rakouský orel padá