Představitelé Národního výboru přebírají moc od pražského místodržitele( úterý 29.10. 1918, asi 12:00)

Analyzovat uzel

Místa

Antonín Švehla, dr. Alois Rašín, dr. Framtišek Soukup, Jiří Stříbrný a Vavro Šrobár byli přijati pražským místodržitelem, který se ráno vrátil do Prahy a bylo mu pod sokolskou stráží nakonec dovoleno vrátit se na místodržitelství. Oznámili mu, že vznikl československý stát a Národní výbor převzal moc. Místodržitel se snažil přesvědčit je, že nová rakouská vláda připravuje reformu monarchie, a že by bylo lepší vyčkat zahájení akcí pana ministerského předsedy. Byl však ujištěn, že to nepřipadá v úvahu, že už byl vydán první zákon státu, tvoří se české vojsko a policie.

Místodržitel dovozoval, že nařízení Národního výboru se nemohou vztahovat na území Deutschböhmen, neboť není v Národním výboru zastoupeno. Na to mu Rašín prudce vysvětlil, že Deutschböhmen Národní výbor neuznává a požádal místodržitele, aby toto slovo víckrát nevyslovoval.

Nakonec Rašín načrtl text dohody, podle které Národní výbor jako výkonný orgán československého národa přebírá spoluřízení veřejné správy. Místodržitel podepsal a prohlásil, že on osobně nebude klást vzniku nového státu překážek. Požádal pak o zaručení své osobní bezpečnosti a vyjádřil záměr odjet z Prahy.

Kolem sedmé hodiny večer mu byla z Vídně od minisra vnitra udělena dovolená a on předal svůj úřad viceprezidentovi Kosinovi a odjel z Prahy.

Tematické okruhy:

Vznik Československé republiky
Autor: RK
Zdroje
  • Čada, Václav: 28. říjen 1918 Skutečnost, sny a iluze. Mladá fronta a Naše vojsko. Praha, 1988