Národní výbor přebírá vojenské velení nad pražským sborem( středa 30.10. 1918, asi 9:30)

Analyzovat uzel

Místa

František Soukup, Jiří Stříbrný a dr. Scheiner dorazili do budovy sborového velitelství, obsazeného maďarskými vojáky a obklíčeného českými námořníky, kteří byli v průběhu noci posíleni ještě dalšími jednotkami, a jménem Národního výboru žádá generála Kestřánka o vysvětlení nočních událostí. Generál odpovídá, že není podřízen Národnímu výboru, ale ministerstvu války, a odmítá se Národnímu výboru zpovídat. Představitelé Národního výboru upozorňují, že Vídeň už nemá právo v Praze rozkazovat a strhává se vřava, během níž je vytaženo dokonce několik šavlí či pistolí.

Nakonec se situace uklidní a dr. Scheiner žádá generála Kestřánka o předání velení. Všem německým důstojníkům zároveň zaručuje osobní bezpečnost. V tom okamžiku připochodovala před budovu první setnina 1. československého pluku a zaujala postavení naproti hlavního vchodu do budovy. Generál Kestřánek souhlasí s předáním velení, žádá osobní bezpečnost a rychlý odjezd z Prahy.

Všichni němečtí důstojníci jsou pro vlastní bezpečnost internováni, a v doprovodu sokolských stráží, které nepřipouští žádné incidenty s přihlížejícími diváky, kteří odváděným důstojníkům hlasitě spílají, odvedeni do svých bytů, kde budou hlídáni až do odjezdu z Prahy. Budova velitelství je mezitím obsazena námořníky a 1. setninou 1. českolovenského pěšího pluku.

Tematické okruhy:

Vznik Československé republiky
Autor: RK
Zdroje
  • Čada, Václav: 28. říjen 1918 Skutečnost, sny a iluze. Mladá fronta a Naše vojsko. Praha, 1988